En route vers Paris 2024
Στο δρόμο για το Παρίσι 2024

Εν όψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αγώνων που θα γίνουν στο Παρίσι (26/7 – 11/8 και 28/8 – 8/9 αντίστοιχα), οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε και της Στ τάξης, με την καθοδήγηση της δασκάλας γαλλικών του σχολείου μας κ. Σαράφη Ευγενίας, έπαιξαν, έμαθαν και εμπλούτισαν τις γνώσεις τους!

Μιλήσαμε για τη διοργάνωση των αγώνων με το σύνθημα «Ανοιχτά για όλους» (“Ouvrons grand les Jeux”), για τους χώρους διεξαγωγής τους (στο Παρίσι, σε 16 πόλεις στη μητροπολιτική Γαλλία αλλά και στη γαλλική αποικία της Ταϊτής), καθώς και για τα τέσσερα νέα αγωνίσματα που εισήχθησαν φέτος (breakdance, αθλητική αναρρίχηση, skateboarding, surfing).

Συζητήσαμε για τις ολυμπιακές αξίες (σεβασμός, φιλία, αριστεία) και τις παραολυμπιακές αξίες (θάρρος, αποφασιστικότητα, έμπνευση, ισότητα) καθώς και για τις αξίες του αθλητισμού γενικότερα όπως το ευ αγωνίζεσθαι, η ευγενής άμιλλα, η επιμονή, η συνεργασία.

Παρακολουθήσαμε βίντεο σχετικά με την πορεία της ολυμπιακής φλόγας από την αρχαία Ολυμπία μέχρι το Παρίσι, τις πόλεις από όπου θα περάσει στην Ελλάδα (16-26/4), τη μεταφορά της από τον Πειραιά (27/4) μέχρι τη Μασσαλία (8/5) με το ιστορικό τρικάταρτο ιστιοφόρο «Belem», ένα από τα παλαιότερα ιστιοφόρα της Ευρώπης, που ναυπηγήθηκε το 1894 καθώς και τις πόλεις από όπου θα περάσει στη Γαλλία και στις γαλλικές αποικίες (8/5 – 26/6) μέχρι την άφιξη της στο Παρίσι στις 26/6. Αναφέραμε ότι τη Δευτέρα 22/4 η πόλη μας θα έχει την τιμή να υποδεχτεί την Ολυμπιακή φλόγα, την οποία θα παραλάβουν 5 λαμπαδηδρόμοι, αθλητές του δήμου Καβάλας!

Μάθαμε για την επιλογή του “φρυγικού σκούφου” (Le bonnet phrygien) ως μασκότ των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αγώνων, ως σύμβολο της ελευθερίας που εκφράζει τα ιδανικά της Γαλλικής Επανάστασης, καθώς και για τα φετινά μετάλλια των αγώνων. Στα μετάλλια των Ολυμπιακών αγώνων στη μπροστινή μεριά υπάρχουν οι πέντε ολυμπιακοί δακτύλιοι και στην πίσω μεριά εμφανίζεται η Ελληνίδα θεά Νίκη, με την Ακρόπολη στη μια πλευρά και τον Πύργο του Άιφελ στην άλλη. Στα μετάλλια των Παραολυμπιακών αγώνων η μπροστινή όψη είναι η ίδια ενώ στην πίσω απεικονίζεται ο Πύργος του Άιφελ όπως τον βλέπει κάποιος από κάτω και έχουν σφραγίδα με το “Παρίσι 2024” σε γραφή braille, ως φόρος τιμής στον Γάλλο που την επινόησε.

Το μάθημα εμπλουτίστηκε με παιγνιώδεις δραστηριότητες, quiz καθώς και δύο τραγούδια, το “la flamme olympique” (η Ολυμπιακή φλόγα) που αναφέρεται στο πνεύμα και τη λάμψη των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αγώνων από την αρχαιότητα, και το “Le coach” (o προπονητής) του τραγουδιστή Soprano, τραγούδι με αθλητικό περιεχόμενο στους στίχους, που αναφέρεται στη σημασία του αθλητισμού και στις αξίες του.

Μάθαμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα και διασκεδάσαμε παίζοντας και χορεύοντας!