Κλασικός Αθλητισμός – Αγώνες ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ Δημοτικών Σχολείων

Συνεχίστηκαν την Πέμπτη 25 Απριλίου οι Αγώνες ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ Δημοτικών Σχολείων Ν. Καβάλας με τους αγώνες Κλασικού Αθλητισμού στους οποίους το σχολείο μας συμμετείχε με 11 μαθητές/τριες.

Η συμμετοχή των παιδιών σε σχολικούς αγώνες εκτός από τα προφανή οφέλη που μπορεί να έχει στην υγεία τους και στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, συμβάλλει στην καλλιέργεια ομαδικού πνεύματος και συνεργασίας μεταξύ τους, στην τόνωση της αυτοπεποίθησης, στη διαχείριση του άγχους και του στρες καθώς και στην υιοθέτηση σωστής στάσης απέναντι στην επιτυχία και την αποτυχία. Κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες πολύ αναγκαίες για τη μετέπειτα ζωή τους.

Τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και έφεραν αρκετές διακρίσεις και φέτος στο σχολείο μας! Τα αποτελέσματα αναλυτικά ήταν:

Ρίψη με μπαλάκι (Κ) 1η θέση

Ρίψη με μπαλάκι (Α) 3η θέση

Άλμα εις μήκος (Κ) 2η θέση

Άλμα εις μήκος (Α) 14η θέση

50 μ. τρέξιμο  (Κ) 3η θέση

50 μ.  (Α) 3η θέση

600 μ. (Κ) 5η θέση

Σκυταλοδρομία μεικτή (Κ/Α) 3η θέση

Πολλά συγχαρητήρια και στον μαθητή του σχολείου μας που έτρεξε στα 600 μ. για την προσπάθειά του, αλλά λόγο μικροτραυματισμού στο πόδι αναγκάστηκε να διακόψει τον αγώνα!

Κατά την επιστροφή τους στο σχολείο, όλα τα παιδιά δέχτηκαν τη θερμή υποδοχή και αγάπη των συμμαθητών κι αυτό ήταν και η μεγαλύτερη επιβράβευση που μπορούσαν να έχουν για την προσπάθεια που έκαναν!

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων ευχαριστούν θερμά όλα τα παιδιά που τίμησαν για άλλη μια φορά το σχολείο μας καθώς και τον γυμναστή κ. Αποστολίδη Κώστα για τη διαρκή καθοδήγηση και στήριξή τους!

Pâques en France Το Πάσχα στη Γαλλία

Με αφορμή τον εορτασμό του Πάσχα στη Γαλλία, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ και Στ΄ τάξης του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τη δασκάλα γαλλικών κα Σαράφη Ευγενία για τα γαλλικά πασχαλινά έθιμα και την ιστορία τους στα πλαίσια των πασχαλινών παραδόσεων.

Συζήτησαν για τις “ιπτάμενες καμπάνες”(cloches volantes), το “κύλισμα των αυγών” (la roulée des œufs), τις αχυρένιες “φωλιές” (nids), τη γιγάντια ομελέτα – τοπικό έθιμο της πόλης Bessières – , το τσουρέκι του Πάσχα (la gâche de Pâques), τα σοκολατένια αυγά και κουνελάκια και τα υπόλοιπα πασχαλινά γαλλικά έθιμα!

Παρακολούθησαν σχετικά βίντεο, εντόπισαν ομοιότητες και διαφορές με τα ελληνικά πασχαλινά έθιμα και απάντησαν με ενθουσιασμό στα κουίζ σχετικά με τον εορτασμό του Πάσχα στη Γαλλία.

Στη συνέχεια, έπαιξαν το “κυνήγι των πασχαλινών αυγών” (la chasse aux œufs), γνωστό γαλλικό πασχαλινό έθιμο. Αναζήτησαν με ενθουσιασμό και βρήκαν τα 40 πολύχρωμα αυγά που είχε κρύψει η δασκάλα των γαλλικών σε διάφορα σημεία της αυλής του σχολείου και γέμισαν τα καλαθάκια τους! Στο τέλος όλα τα παιδιά απόλαυσαν από ένα σοκολατένιο αυγό, αφού στο παιχνίδι αυτό όλοι και όλες κερδίζουν!!!

Καλό Πάσχα!! Joyeuses Pâques!!

Πασχαλινές δημιουργίες

Τα παιδιά με οδηγό την φαντασία τους και την καθοδήγηση των δασκάλων τους ζωγράφισαν πασχαλιάτικες κάρτες, κατασκεύασαν διακοσμητικά καλάθια, έβαψαν κόκκινα αυγά και διακόσμησαν άλλα, δημιούργησαν τις δικές τους λαμπάδες και γενικά πέρασαν μια ευχάριστη και γεμάτη χρώματα εβδομάδα!

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ τάξης αφού “ταξίδεψαν ” σε όλη την Ελλάδα συζητώντας για ήθη και έθιμα του Πάσχα σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας πήραν πινέλα,μπογιές ,κορδέλες και δημιούργησαν πολύχρωμα αυγά και πασχαλινά λαγουδάκια

Τελετή Αφής Ολυμπιακής Φλόγας

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας παρακολούθησαν σήμερα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και υπερηφάνεια την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που έγινε στην Πλατεία Ηρώων παρουσία αρκετών σχολείων, συλλόγων και πλήθους κόσμου.

Τα παιδιά υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα τον Καβαλιώτη Παγκόσμιο Πρωταθλητή Kick Boxing, Παναγιώτη Τσοχαταρίδη κι άναψαν μαζί του τον βωμό κρατώντας τις μικρές αυτοσχέδιες δάδες τους! Άκουσαν τους ύμνους των Ολυμπιακών Αγώνων, τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας και της Γαλλίας και στη συνέχεια ευχήθηκαν στην Ολυμπιακή Φλόγα καλή συνέχεια στο ταξίδι της στα χέρια του συντοπίτη μας, Ντίνου Διαλεκτόπουλου, Πρωταθλητή Ελλάδας στο άθλημα της αντισφαίρισης με αμαξίδιο και μέλος της Εθνικής ομάδας!

Και με τις ευχές όλων μας να τη συνοδεύουν, ας φέρει το ταξίδι της Ειρήνη, Ενότητα κι Αλληλεγγύη σε όλους τους λαούς!

Άσκηση σεισμού

Τη Δευτέρα 22 Απριλίου πραγματοποίηθηκε ακόμη μια άσκηση σεισμού σε συνεργασία με τα άλλα δύο σχολεία του συγκροτήματος.

Στις 11 ακριβώς ακούστηκε ο ήχος έναρξης της άσκησης και όλοι οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας μπήκαν κάτω από τα θρανία τους προκειμένου να καλύψουν το σώμα τους. Τη στιγμή που ανακοινώθηκε η λήξη του σεισμού, σηκώθηκαν με τάξη, σχημάτισαν γραμμές και με συγκεκριμένη σειρά κατευθύνθηκαν προς το προκαθορισμένο σημείο που έχει οριστεί στην αυλή ως σημείο συγκέντρωσης.

Η ανταπόκριση των μαθητών/τριών ανέδειξε για μια ακόμη φορά τη σπουδαιότητα της άσκησης στην αποτελεσματική προστασία από τους σεισμούς και την αναγκαιότητα η πρακτική αυτή να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Πρώτες Βοήθειες και Πρόληψη ατυχημάτων

Την Τρίτη 16 Απριλίου οι μαθητές και μαθήτριες της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης ενημερώθηκαν από τον κ. Παπακωνσταντίνου Αναστάσιο, επαγγελματία υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, σχετικά με τις Πρώτες Βοήθειες και την Πρόληψη ατυχημάτων στο σχολείο.

Σκοπός της ενημέρωσης είναι να αποκτήσουν τα παιδιά τις γνώσεις και την δεξιότητα διαχείρισης ανάλογων περιστατικών με ψυχραιμία, να εκτιμούν σωστά τη σοβαρότητά τους, να καλούν σε βοήθεια χρησιμοποιώντας τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης και να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες όταν αυτό είναι αναγκαίο.

Η Λαογραφική Έκθεση της Β΄ τάξης

Μια όμορφη κι ενδιαφέρουσα λαογραφική έκθεση οργάνωσαν οι
μαθητές/τριες της Β’ τάξης του σχολείου μας. Με αφορμή την ενότητα
«Μες στο Μουσείο» από το βιβλίο της Γλώσσας Β΄ δημοτικού,
συγκέντρωσαν από γονείς, παππούδες και γιαγιάδες παλιά
αντικείμενα. Έφτιαξαν λεζάντες για κάθε είδος, ετοίμασαν προσκλήσεις
για όλες τις τάξεις και για τους γονείς τους και μας ξενάγησαν όλους σε
ένα ταξίδι στον χρόνο και στον τρόπο ζωής αρκετά χρόνια πριν. Πολλά
μπράβο σε όλα τα παιδιά…!!!
Ευχαριστούμε πολύ όλους όσους επισκέφτηκαν τη λαογραφική
έκθεση της τάξης μας… και φυσικά όλους τους γονείς και τους συγγενείς
των παιδιών για την πολύτιμη βοήθεια-προσφορά, στήριξη και
συνεργασία τους…!!!

En route vers Paris 2024
Στο δρόμο για το Παρίσι 2024

Εν όψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αγώνων που θα γίνουν στο Παρίσι (26/7 – 11/8 και 28/8 – 8/9 αντίστοιχα), οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε και της Στ τάξης, με την καθοδήγηση της δασκάλας γαλλικών του σχολείου μας κ. Σαράφη Ευγενίας, έπαιξαν, έμαθαν και εμπλούτισαν τις γνώσεις τους!

Μιλήσαμε για τη διοργάνωση των αγώνων με το σύνθημα «Ανοιχτά για όλους» (“Ouvrons grand les Jeux”), για τους χώρους διεξαγωγής τους (στο Παρίσι, σε 16 πόλεις στη μητροπολιτική Γαλλία αλλά και στη γαλλική αποικία της Ταϊτής), καθώς και για τα τέσσερα νέα αγωνίσματα που εισήχθησαν φέτος (breakdance, αθλητική αναρρίχηση, skateboarding, surfing).

Συζητήσαμε για τις ολυμπιακές αξίες (σεβασμός, φιλία, αριστεία) και τις παραολυμπιακές αξίες (θάρρος, αποφασιστικότητα, έμπνευση, ισότητα) καθώς και για τις αξίες του αθλητισμού γενικότερα όπως το ευ αγωνίζεσθαι, η ευγενής άμιλλα, η επιμονή, η συνεργασία.

Παρακολουθήσαμε βίντεο σχετικά με την πορεία της ολυμπιακής φλόγας από την αρχαία Ολυμπία μέχρι το Παρίσι, τις πόλεις από όπου θα περάσει στην Ελλάδα (16-26/4), τη μεταφορά της από τον Πειραιά (27/4) μέχρι τη Μασσαλία (8/5) με το ιστορικό τρικάταρτο ιστιοφόρο «Belem», ένα από τα παλαιότερα ιστιοφόρα της Ευρώπης, που ναυπηγήθηκε το 1894 καθώς και τις πόλεις από όπου θα περάσει στη Γαλλία και στις γαλλικές αποικίες (8/5 – 26/6) μέχρι την άφιξη της στο Παρίσι στις 26/6. Αναφέραμε ότι τη Δευτέρα 22/4 η πόλη μας θα έχει την τιμή να υποδεχτεί την Ολυμπιακή φλόγα, την οποία θα παραλάβουν 5 λαμπαδηδρόμοι, αθλητές του δήμου Καβάλας!

Μάθαμε για την επιλογή του “φρυγικού σκούφου” (Le bonnet phrygien) ως μασκότ των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αγώνων, ως σύμβολο της ελευθερίας που εκφράζει τα ιδανικά της Γαλλικής Επανάστασης, καθώς και για τα φετινά μετάλλια των αγώνων. Στα μετάλλια των Ολυμπιακών αγώνων στη μπροστινή μεριά υπάρχουν οι πέντε ολυμπιακοί δακτύλιοι και στην πίσω μεριά εμφανίζεται η Ελληνίδα θεά Νίκη, με την Ακρόπολη στη μια πλευρά και τον Πύργο του Άιφελ στην άλλη. Στα μετάλλια των Παραολυμπιακών αγώνων η μπροστινή όψη είναι η ίδια ενώ στην πίσω απεικονίζεται ο Πύργος του Άιφελ όπως τον βλέπει κάποιος από κάτω και έχουν σφραγίδα με το “Παρίσι 2024” σε γραφή braille, ως φόρος τιμής στον Γάλλο που την επινόησε.

Το μάθημα εμπλουτίστηκε με παιγνιώδεις δραστηριότητες, quiz καθώς και δύο τραγούδια, το “la flamme olympique” (η Ολυμπιακή φλόγα) που αναφέρεται στο πνεύμα και τη λάμψη των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αγώνων από την αρχαιότητα, και το “Le coach” (o προπονητής) του τραγουδιστή Soprano, τραγούδι με αθλητικό περιεχόμενο στους στίχους, που αναφέρεται στη σημασία του αθλητισμού και στις αξίες του.

Μάθαμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα και διασκεδάσαμε παίζοντας και χορεύοντας!

Ομιλία : “Ο Παιδικός Σακχαρώδης Διαβήτης στον 21ο αιώνα Αίτια – Αποδοχή – Αντιμετώπιση”

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου πραγματοποιήθηκε εντός της σχολικής μονάδας η πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία για τον Παιδικό Σακχαρώδη Διαβήτη που ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας διοργάνωσε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 12ου Δημοτικού Σχολείου με κεντρικούς ομιλητές τον Ενδοκρινολόγο – Διαβητολόγο κ. Τσούτσα Γεώργιο και την Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο κ. Κερασσού Άννα.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση του κοινού για τα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλώσει ένα παιδί  στην αρχή της νόσου, για τη σημασία της έγκυρης διάγνωσης και παρακολούθησης του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα του και για τον ρόλο της σωστής διατροφής και τακτικής άσκησης σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του παιδιού στη διατήρηση του σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα.