Pâques en France Το Πάσχα στη Γαλλία

Με αφορμή τον εορτασμό του Πάσχα στη Γαλλία, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ και Στ΄ τάξης του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τη δασκάλα γαλλικών κα Σαράφη Ευγενία για τα γαλλικά πασχαλινά έθιμα και την ιστορία τους στα πλαίσια των πασχαλινών παραδόσεων.

Συζήτησαν για τις “ιπτάμενες καμπάνες”(cloches volantes), το “κύλισμα των αυγών” (la roulée des œufs), τις αχυρένιες “φωλιές” (nids), τη γιγάντια ομελέτα – τοπικό έθιμο της πόλης Bessières – , το τσουρέκι του Πάσχα (la gâche de Pâques), τα σοκολατένια αυγά και κουνελάκια και τα υπόλοιπα πασχαλινά γαλλικά έθιμα!

Παρακολούθησαν σχετικά βίντεο, εντόπισαν ομοιότητες και διαφορές με τα ελληνικά πασχαλινά έθιμα και απάντησαν με ενθουσιασμό στα κουίζ σχετικά με τον εορτασμό του Πάσχα στη Γαλλία.

Στη συνέχεια, έπαιξαν το “κυνήγι των πασχαλινών αυγών” (la chasse aux œufs), γνωστό γαλλικό πασχαλινό έθιμο. Αναζήτησαν με ενθουσιασμό και βρήκαν τα 40 πολύχρωμα αυγά που είχε κρύψει η δασκάλα των γαλλικών σε διάφορα σημεία της αυλής του σχολείου και γέμισαν τα καλαθάκια τους! Στο τέλος όλα τα παιδιά απόλαυσαν από ένα σοκολατένιο αυγό, αφού στο παιχνίδι αυτό όλοι και όλες κερδίζουν!!!

Καλό Πάσχα!! Joyeuses Pâques!!